nerd om os
nerd om os
nerd om os

Brug det rigtige videoformat


Når du skal præsentere eller uploade din video, skal du overveje videoens format. For at præsentere videoen bedst muligt, skal formatet nemlig passe til den pågældende afspiller eller platform. Du skal både tage stilling til dimensioner og til kvalitet. Derudover skal du overveje, om videoen skal indeholde undertekster eller ej.

Dimensioner: Hvilke videodimensioner skal du bruge på forskellige platforme?

Standarden indenfor filmproduktion er 16:9, som fungerer på de fleste skærme og desktops. Det fungerer dog ikke altid så godt på fx smartphones, og en del sociale medier anbefaler derfor dimensioner som 1:1 eller 4:5 til opslag i feeds og 9:16 (altså omvendt af 16:9) til reels og stories. Se anbefalede videoformater på Facebook og Instagram og anbefalede videoformater på LinkedIn.

I de fleste tilfælde kan vi lave versioneringer af din film i forskellige formater, men det er bedst at gøre opmærksom på brugssituationen inden budgettet lukkes, så vi er sikre på, at der er økonomi til versioneringer. Hvis din film kun skal bruges til reels eller stories i 9:16 giver det selvfølgelig også bedst mening at producere filmen ud fra disse dimensioner.

Kvalitet: Hvilken videokvalitet skal du bruge på forskellige platforme?

Vi leverer typisk den færdige film i 3 kvaliteter, som hver især er velegnet til forskellige brugssituationer:

  • FULL-QUALITY-UHD (3840×2160): Brug denne kvalitet til visning på storskærme og sociale medier som Vimeo og Facebook. Denne fil kan også bruges som MASTER, hvis filmen senere skal konverteres til andre formater
  • FULL-QUALITY-HD (1920×1080): Brug denne kvalitet til Youtube.
  • STANDARD-QUALITY-HD (1920×1080): Brug denne kvalitet til afspilning på langsomme computere og hvis flydende afspilning er vigtigere end kvalitet. Derudover kan du bruge filen på sociale medier, hvis filerne med bedre kvalitet er for store for den pågældende service/platform.

Bemærk at FULL-QUALITY-filer ikke altid kan afspilles lokalt på fx Windows-computere, der ikke er optimeret til videoproduktion. De kan dog godt uploades alligevel (til fx Youtube, Vimeo og Facebook etc).

Undertekster

Hvis din film er produceret med undertekster, vil du typisk modtage tre filer:

  • Filmen med undertekster (open captions): Her er underteksterne altid synlige fordi de er “brændt” ind i filmen.
  • Filmen uden undertekster.
  • En separat undertekstfil i srt-format.

Vi anbefaler at bruge closed captions på de platforme der understøtter det, fx Youtube, Vimeo, Facebook m.fl. Upload videofilen uden undertekster sammen med srt-filen (closed captions). Det er en fordel i forhold til:

  • Brugervenlighed: Underteksterne vises automatisk, hvis lyden er muted, og brugeren kan selv slå dem fra og til.
  • Læsbarhed: Underteksterne skaleres automatisk til afspilning på mobil, tablet, desktop etc.
  • SEO: Google kan bedre forstå indholdet i din film.

Formater til TV- og biografreklamer

Hvis filmen skal bruges på TV eller i biografen gælder der helt særlige retningslinjer i forhold til filformater. Fortæl os hvor filmen skal bruges og hvem den skal afleveres til, så sørger vi for at levere filerne i de helt rigtige formater.

I tvivl om hvilket format, du skal bruge?

Hvis du er i tvivl om hvilke format, du skal bruge, så ring eller skriv endelig til os. Vi har helt sikkert en holdning til, hvad der er bedst at gøre i din situation.