Gode råd om tøj og påklædning til din video- eller filmoptagelse

Generelt skal du tage det tøj på til din film eller videooptagelse, som du føler dig godt til rette i, og som udstråler det der passer til filmens eller din rolles udtryk. Der er dog nogle ting du som regel skal undgå når du vælger påklædning, da ikke alt egner sig lige godt til kamera og lyssætning.

Undgå tøj med tynde striber, tern, eller andre tætte mønstre. Kameraet kan have svært ved at gengive de tætte linjer eller mønstre på en pæn måde. Det problem kalder man for Moiré. Hav hellere ensfarvet tøj på.

Undgå tøj med logoer og tekst. Publikum kan blive distraheret hvis de kan læse et budskab eller trøjens fabrikat.

Undgå helt hvidt tøj. Det er bedre med fx en lidt grålig eller mørkere hvid. Helt hvidt tøj bliver nemt overbelyst, specielt ved udendørs optagelser.

Undgå helt sort tøj. Det er bedre med fx er en lidt grålig eller lysere sort. Det kan være svært at få nuancer og skelne konturer hvis tøjet er helt sort.

Brug kun tøj med meget stærke farver, hvis du virkelig synes det harmonerer med filmen.

En filmoptagelse kan godt være en lidt varm affære, så hvis du har tendens til at svede meget er det en god ide at tage tøj på som ikke får tydelige svedpletter fx under armene. Her kan det også være en god ide at tage en identisk skifte-trøje eller skjorte med.

Det er altid en god ide at have flere sæt tøj med, eller bare fx en enkelt skiftetrøje, så vi har mulighed for at vælge under optagelsen hvad der virker bedst.

Undgå at have tøj på der går i et med baggrunden. Uanset om baggrunden fx er sort, hvid, blå, gul eller rød, så undgå altså baggrundens farve i dit tøj. Det er særligt vigtigt ved greenscreen-optagelser, hvor du slet ikke må have nogen grønne nuancer på overhovedet. Check efter at der intet grønt er i hverken halssmykket, hårelastikken, støvlerne, undertrøjen osv. Det tilsvarende gælder selvfølgelig ved bluescreen-optagelser, eller andre “chroma key” optagelser, som man kalder det.

Undgå tøj med stor kontrast til din hud eller til resten af dit tøj. Hvis du har meget mørk hud så undgå meget lyst tøj, og ligeledes hvis du har meget lys hud så undgå meget mørkt tøj.

Undgå at have smykker på der rasler meget når du bevæger dig. Det kan forstyrre lydoptagelsen. Undgå også meget store og skinnende smykker.

Undgå tøj der har pletter eller slidte plamager da disse står stærkere frem på video end normalt.

Undgå skinnende og reflekterende tøj og smykker, specielt ved greenscreen optagelser.

Ensfarvede neutrale trøjer i en diskret blå nuance virker ofte rigtig godt og giver en god farvekontrast til din hud. Så hvis du ikke har andre ideer, så er dette et sikkert valg.

Hvis du er i tvivl er du altid velkommen til at sende et billede af det tøj du overvejer at tage med på shoot, før du pakker kufferten. Vi ses på shootet.